Voelt mijn gesprekspartner zich wel serieus genomen?

Hoe kunnen absurde of tegendraadse adviezen helpen? En heeft je gesprekspartner dan nog het gevoel dat hij serieus genomen wordt?

 

Als gedachten het probleem zijn

Niet de situatie, maar hoe iemand er over denkt veroorzaakt meestal de problemen. Goede raad of gedragstips helpen niet als iemands denkwijze niet verandert.

Bijvoorbeeld: Iemand wil afvallen, maar dat lukt niet omdat hij voortdurend moet denken aan hamburgers en chocola. Een dieetadvies of een goed voornemen houd je niet vol als je steeds aan eten blijft denken.

In een provocatief gesprek gaat de adviseur met iemands gedachten aan de haal. Je ontkent dat er een probleem is, sterker nog, het is juist goed!

Dat gaat zo:

“Denk je wel genoeg aan fastfood en snoep? Droom je er ook ‘s nachts van? Nee? Dan mag je wel wat beter je best doen. Zet een hamburger op je nachtkastje!”

 

Verwarring scheppen of verzet aanwakkeren

Het probleem omkeren en absurde adviezen geven schept verwarring. Ineens is je gesprekspartner er niet meer zo zeker van dat wat hij denkt de hele waarheid is. Hij kan denken:

‘Als je het zo bekijkt, dan denkt ik best vaak aan andere dingen dan aan eten.’

Er ontstaat ruimte voor andere gedachten en nieuwe, zelf getrokken conclusies. Misschien ontdekt hij  dat hij wel het doel wenst, maar niet de weg ernaartoe wil afleggen:

‘Dat ik steeds aan hamburgers moet denken is eigenlijk een excuus. Als ik wil afvallen, zal ik moeten doorpakken, ook al is het moeilijk.’

Of hij komt in verzet:

‘Hoezo heb ik dit soort rare adviezen nodig? Het lukt me heus wel hoor!

 

Niet op de persoon, maar op zijn  probleem

Provocatieve interventies richt je altijd op iemands gedachten, nooit op de persoon.  Je lacht nooit óm iemand, maar altijd mét iemand. Om het feit dat je mens bent en je jezelf in de ander herkent; omdat iedereen wel eens op een onhandige manier probeert iets voor elkaar te krijgen, zichzelf voor de gek houdt of probeert ergens onderuit te komen.

Humor schept een band en je gesprekspartner voelt zich serieus genomen. Sterker nog, je daagt hem uit zichzelf eindelijk eens serieus te nemen, in verzet te komen en sterker te worden.

Uitdagen zonder warmte of humor is alsof je je visite droog brood serveert. Dat slikt niet lekker weg en ze komen voorlopig niet meer langs.

Zonder warmte of humor zou het gesprek zo kunnen gaan:

“Afvallen? Dat heb je al zo vaak geprobeerd. Hoezo denk je dat het je dit keer wel zou lukken?”

Je gesprekspartner weet dat al. En als jij een gevoel van schaamte en hopeloosheid bij hem oproept, is dat geen sterke uitgangspositie om de klus te klaren.

 

Uitdagen met humor en warmte

Met de provocatieve stijl, serveer je uitdagingen op een bedje van humor en warmte, zodat het geheel prettig naar binnen glijdt. Dat zou als volgt kunnen gaan:

“Afvallen? Doe het niet! Mijn buurvrouw deed het ook. Ze werd zo dun, niemand zag haar nog staan. Ze werd bij elke koffieronde overgeslagen. Niemand vroeg haar meer iets want ze hadden niet door dat ze er was. Het afvallen was gelukt, maar er was geen lol meer aan. En daarom is mijn advies: Geniet meer! Koester je rondingen, zodat mensen zien dat je er bent. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor anderen, je bent té leuk om over het hoofd te zien!”

 

Accepteren of veranderen

Je gesprekspartner voelt zich gewaardeerd als persoon en begrepen in zijn dilemma. Terwijl hij lacht om de buurvrouw, lacht hij ook om zichzelf. Dat relativeert en schept ruimte voor andere gedachten en nieuwe conclusies. Je gesprekspartner kan zijn situatie accepteren (in plaats van ‘de moed opgeven’) of veranderen. In beide gevallen behoudt hij zijn waardigheid.

 

Met humor je gesprekspartner liefdevol uitdagen de goede kant op te gaan, ben je benieuwd hoe dat gaat?

In de online workshop en leergang Met Provocatie naar Motivatie kun je kennismaken met het provocatieve gesprek en leren hoe je dat gebruikt om je medewerkers de goede kant op te krijgen.

Voor leiders, hr- en Arbo-professionals en iedereen die wel eens gesprekken voert met medewerkers over gezondheid, verzuim, inzetbaarheid of leefstijl.  

Je bent van harte welkom. 

Wil je meedoen of meer weten?