7 tips hoe je uitdaging gebruikt om iemand in beweging te krijgen

Je hebt alles geprobeerd: begripvol luisteren, meedenken, tips geven. Maar je gesprekspartner komt niet in beweging.

Sommige mensen doen het gewoon beter op uitdaging. Niet cynisch of kleinerend, maar uitdaging van het soort waar iemand sterker van wordt: liefdevol en met humor. Het doel is oproepen van verwarring (huh?) of verzet (“Dat zullen we nog wel eens zien”).

Deze 7 tips uit de provocatieve gespreksvoering helpen je om uitdaging van het helpende soort in je gesprekken te stoppen.

1. Zorg voor goed contact gedurende het hele gesprek.

Check voortdurend of je nog warm contact hebt. Wanneer je het contact verliest, herstel eerst het rapport voor je verder gaat met uitdagen. Beschouw je gesprekspartner liefdevol: Hij is een geweldig persoon. Wat doe je als dat niet lukt? Bijvoorbeeld wanneer irritaties de boventoon voeren of je een hartgrondige hekel hebt aan de ander. Dat is op zichzelf al uitdagend genoeg. Onthoud je dan van de provocatieve stijl en oefen in compassie, luisteren en begrip.

2. Wie heeft de hulpvraag?

Heeft je gesprekspartner een hulpvraag? Over een probleem van zichzelf? Zo ja, is dit een mooie aanleiding voor een provocatief gesprek. Klaagt iemand over collega’s of zoekt hij de schuld bij zijn leidinggevende? Vraag hem: “Maar wat is jouw probleem daar dan mee?” Werk daar dan mee.

3. Onderzoek wie belang heeft bij de uitkomst.

Ben jij uit op een bepaalde uitkomst van het gesprek? Voer een stuurgesprek: wees open en zeg waar het op staat. Een provocatief gesprek zou hier oneerlijk zijn. Mag je gesprekspartner zelf bepalen wat hij als een goede uitkomst voor zichzelf ervaart? Daag hem dan naar hartenlust uit.

4. Zet een gesprekskader.

Stap niet zomaar over op de provocatieve stijl. Dat zou stiekem zijn. Vertel je gesprekspartner waarom je het doet en wat hij kan verwachten. Vraag of hij ermee akkoord gaat.

5. Ga uit van de vooronderstelling: Mensen zij sterker dan je denkt.

Dit uitgangspunt helpt je om je vrijer te voelen in het uitdagen. Wie niet te bang is iemand rechtstreeks de GGZ in te jagen, durft meer.

6. Verpak uitdaging in humor.

Focus niet alleen op het zware van de situatie. Maar zie ook het grappige in van hoe iemand ermee omgaat.

7. Daag uit door omdraaien of verdraaien van het probleem.

Benadruk de positieve kanten van iemands probleem en de negatieve kanten van de oplossing. Andersom klinkt logischer, maar dat heeft je gesprekspartner zelf allang gedaan. Overdrijf, dramatiseer en associeer. Bied daarmee een vervormde werkelijkheid aan: houdt je gesprekspartner een lachspiegel voor.

 

Met uitdaging breid je je repertoire uit. Handig voor momenten dat je met je handen in het haar zit.

Ben je HR-professional, hulpverlener of coach? En wil je zelf ervaren hoe je de provocatieve stijl toepast en wat het met je doet? Dat kan in de online introductieworkshop Met Provocatie naar Motivatie op 10 nov. of 8 dec.

Voor de prijs van €29,- beloven we je een hartverwarmende middag. Je krijgt antwoord op je vragen en ontdekt of het iets voor je is.

Wil je meedoen? Schrijf je dan hier in