Geen voornemen zonder bewijs

Oefenen met nieuw gedrag

Wie gedragsverandering beoogt, gaat liever niet over één nacht ijs. Zegt iemand: “Ik ga dit doen”. Dan hoort een provocatief adviseur dit met belangstellende achterdocht aan. Geen voornemen zonder bewijs.

Een ‘pleaser’ die voor zichzelf wil opkomen, mag in het gesprek met mij oefenen. Ik creëer een situatie waarin de ander niet anders kan dan mijn ongemak verdragen.

 

A: “Er is maar één stoel, je zou me een plezier doen als jij die neemt.”

B: “O, maar ik kan best staan hoor. Ga jíj maar lekker zitten.”

A: “Nee, nee, doe mij een plezier en neem die stoel. Ik sta erop.”

B: “Oké dan. Wel zeggen als je wilt ruilen hoor!

A: “Nee, ik wil het volhouden. Let niet op mij als ik zo af en toe wat sta te wiebelen. Ik heb een beetje last van mijn knie. Waar hadden we het over de vorige keer? Dat je vaker voor jezelf wilde kiezen, klopt dat?”

B: “Ja, klopt. Ik wil niet meer alle rotklusjes opknappen omdat mijn collega’s het te druk hebben. Ik heb er geen energie meer voor.”

A: “Dus als ik het goed begrijp, wil je nu jezelf helpen in plaats van je collega’s.”

B: “Precies.”

 

Zoeken naar bewijs

Ik blijf wiebelen. Meld ieder pijntje en ongemak. Elk aanbod om te ruilen van plaats wijs ik resoluut van de hand. Weet mijn gesprekspartner de draad van het gesprek vast te houden, ongeacht mijn gezucht en gesteun? Dan heb ik het begin van bewijs.

Nu is het zaak nog harder te zuchten en te steunen en onhandig door mijn knieën op de grond te zakken; de moeilijkheidsgraad verhogen. Tot de ander stevig en bij zichzelf kan blijven in het bijzijn van jouw ongemak. Of nog beter: er heel hard om kan lachen.

 

Placebo

Dit werkt ook als mijn gesprekspartner weet dat ik mij expres overdreven aanstel om het nieuwe gedrag uit te lokken. Een placebo werkt even goed wanneer je weet dat je een placebo krijgt. Zo lokt mijn gedramatiseer even goed het nieuwe gedrag bij de ander uit ook al weet hij dat ik het opzettelijk doe.

 

Kennismaken met de provocatieve stijl

Ben jij een HR-professional, teamleider of hulpverlener? Wil je weten hoe je iemand liefdevol en met humor uitdaagt tot ander gedrag? Schrijf je dan in voor onze online introductieworkshop Met Provocatie naar Motivatie.  De eerste is op 15 sept. van 14.00 – 16.30 uur. Voor de prijs van € 29,- beleef je een hartverwarmende, vrolijke en uitdagende middag.

Je maakt kennis met de provocatieve stijl, ervaart hoe je die toepast en wat het met je doet. Je bent daarna nog geen volleerd provocatief coach of adviseur, maar je hebt wel antwoord op je vragen en je weet of het iets voor je is.

Doe je mee? Schrijf je dan hier in