Helpen is goed, niet helpen is beter

 

Verwachten mensen dat jij hun problemen oplost? En zoek je een manier om daar onderuit te komen?  Stop ermee. Als jij de moeilijkheden van anderen blijft oplossen zullen ze het zeker niet zélf doen.

 

Maar als het zo makkelijk was, kon je nu naar huis.

 

Mensen komen niet bij jou als ze denken dat ze zichzelf wel kunnen redden. Wanneer jij stopt met helpen, voelen zij zich hulpeloos en in de steek gelaten.

En wat voor nut heb jij nog als niemand jou meer om hulp vraagt?

 

Gelukkig is er nog een manier: niet helpen. Het lijkt hetzelfde, maar ‘niet helpen’ is iets anders dan ‘stoppen met helpen’.

Het laatste is je handen van iemand aftrekken. Terwijl niet helpen een tegendraadse manier is om je gesprekspartner aan te moedigen zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de situatie waar hij tegenaan hikt.

 

Een kamerplant die te weinig water krijgt gaat slap hangen. Maar dat gebeurt ook als hij steeds te veel krijgt.

 

Wanneer het op helpen aankomt, gedragen mensen zich net als kamerplanten. Geef je je medewerker te weinig hulp, advies of oefentijd om nieuw gedrag te ontwikkelen, dan verpietert hij. Te veel van dat alles maakt onzeker, lui of gemakzuchtig.

 

In beide gevallen bereik je het tegendeel van de veerkrachtige medewerker die tegenwoordig zo in trek is.

 

Het loont als je precies het juiste soort hulpvaardigheid aan de dag legt. Wat er nodig is en de meeste kans heeft je gesprekspartner vooruit te helpen.

 

Kies je voor ‘helpen’, ‘stoppen met helpen’ of ‘niet helpen’?

  1. Helpen:

Je toont begrip en stort je vol overgave op het probleem van je gesprekspartner. Enthousiast moedig je oplossingen aan, geeft tips en verbeteradviezen. Je brengt structuur aan, bemoedigt (je kan het) en bemoeit (zo moet het).

Dat is hard werken als helper, maar beslist de moeite waard. Want je weet: het lot van je gesprekspartner ligt in jouw handen.

  1. Stoppen met helpen:

Je stopt met alles wat hierboven staat beschreven. Dan ben jij in ieder geval geholpen, want je kunt het nu rustig aan doen. Maar verwacht van de ander geen gedragsverandering.

  1. Niet helpen:

Met liefde en humor vergroot je de mooie kanten en kansen van de moeilijkheden uit en ontmoedigt elke uitweg: “Dat lukt jou nooit”. Je geeft provocatieve tips en adviezen om de oplossing niet te doen of moedigt aan het probleem nog meer te doen. Daarmee roep je verwarring op en daag je de ander uit zichzelf te helpen.

 

Helpen leidt tot afhankelijkheid. Je geeft iemand een vis zodat hij te eten heeft. Als je ermee stopt, doorbreek je de afhankelijkheidsrelatie. Maar de ander blijft met lege handen achter of maakt zich afhankelijk van een nieuwe helper.

 

Bij niet helpen daag je je gesprekspartner uit tot verantwoordelijkheid, zelfwerkzaamheid en het vinden van zijn eigen hulpbronnen. Je leert iemand vissen, zodat hij voortaan zelf voor eten kan zorgen.

 

Misschien moet je eerst even op je handen zitten, maar dan kun je heerlijk achteroverleunen en je laten verrassen door het effect. Want niet jij, maar degene die tegenover je zit is nu hard aan het werk.

 

Wil je ontdekken hoe leuk en effectief provocatief niet helpen is en hoe je dat liefdevol en met humor doet? Schrijf je dan in voor onze online introductieworkshop Met Provocatie naar Motivatie op 23 september (nog drie plaatsen) of 4 november van 14.30 – 16.30 uur.

 

Je maakt kennis met de provocatieve stijl, krijgt antwoord op je vragen en ontdekt of het iets voor je is.

Voor de prijs van € 29,- beloven we je een leuke, hartverwarmende en uitdagende middag.

 

Doe je mee? Ga dan naar de workshoppagina en schrijf je in: Workshop Met Provocatie naar Motivatie