Een preventief gesprek bij dreigende burn-out

Provocatief bijdragen aan gedragsverandering

Ze vroeg om twee weken rust en daarna zou ze er weer helemaal zijn. Omdat het werk maar bleef rondspoken in haar hoofd, sliep ze slecht en voelde ze zich moe en gespannen.

Wat er na die twee weken rust veranderd zou zijn? Ze dacht dat ze daarna weer energie zou hebben om het vol te houden.

Rust lijkt aantrekkelijk als je op je tandvlees loopt. Maar wat als het slechts het moment uitstelt dat iemand in een burn-out terecht komt? Soms is er meer nodig.

Wil je medewerker leren ‘nee’ zeggen? Met de provocatieve stijl laat je iemand al tijdens je gesprek oefenen met nieuw gedrag.

Bijvoorbeeld zo:

“Ik merk dat je je werk heel serieus neemt. Maar ik neem liever jou als persoon serieus. Zullen we eens een provocatief gesprek voeren? Dat houdt in dat ik je liefdevol en met humor uitdaag om eens op een andere manier naar jezelf en jouw situatie te kijken, met de bedoeling dat je sterker komt te staan. Vind je dat goed?

P: “Oké.”

“Dat ging makkelijk! Zeg je ook zo snel ja tegen collega’s die werk op jou afschuiven?

P: “Eh…(begint te lachen) eigenlijk wel.”

“En waar moeten die collega’s nu met hun werk heen als jij twee weken thuis zit, heb je daar al eens aan gedacht?”

P: “Nou, die redden zich vast wel hoor, ik ben heus niet onmisbaar.”

“Ja, dat zeg je nou wel, maar misschien beseffen jij en jouw collega’s nu nog niet wie hier eigenlijk de tent draaiende houdt. Als jij er niet bent om het extra werk op te vangen,  wie vangt dan jouw collega’s op?

“Ik voorzie dat ze binnen no time er ook twee weken uit willen. Of langer. Zij hebben jou nodig, anders stort het hele kaartenhuis in elkaar. En als je dan na twee weken terug komt, is er niets meer van deze organisatie over en heb jij geen werk meer.”

P: “Tja, mijn afdeling heeft misschien wel iets weg van een kaartenhuis, maar dat kan ik niet in mijn eentje oplossen. (Denkt na) …misschien heb ik dat al die tijd wel geprobeerd.”

“En met succes! Jullie bestaan nog steeds.”

P: “Misschien heb ik dat wel stiekem gedacht. Maar het is eigenlijk onzin om te denken dat ik alles moet doen. De boel draait heus wel door als ik eens een keertje ‘nee’ zeg.”

“Weet je dat wel zeker?”

P: “Aboluut.”

“Oke, dan geef ik je het voordeel van de twijfel.

Wat ga je doen als je na die twee weken weer terug komt?”

P: “Dan ga ik werk teruggeven en vaker ‘nee’ zeggen.

“Kun jij dat dan? Nee zeggen? Voor zo’n aardig en behulpzaam iemand als jij lijkt me dat veel moeilijker dan die extra klus aan te nemen en af te maken.”

P: “Dat is waar, maar ik denk dat ik het wel kan leren.”

“Echt? Dat ga ik noteren! Zou je mijn opschrijfboekje daar even voor me willen pakken? Ik heb vandaag al meer gelopen dan goed voor me is. (gaat overdreven relaxed onderuit zitten en kijkt P met een uitdagende twinkeling in de ogen aan)”

P: (Kijkt verwonderd naar de coach, is even stil en begint dan te lachen) Ha ha ha, ik weet wat je aan het doen bent. (op stellige toon) Het antwoord is NEE!”

“(meelachend) Ik begin zowaar te geloven dat je het kan.”

 

Wil je in je gesprekken met medewerkers ook vaker samen lachen? Wil je leren hoe je humor op een liefdevolle manier inzet om effectief je advies aan de mens te brengen of uit te dagen tot ander gedrag?

In het nieuwe jaar hebben wij weer een leergang Met Provocatie naar Motivatie gepland. Je wordt vaardig in het provocatieve gesprek, een manier om je gesprekspartner liefdevol en met humor uit te dagen tot gezond gedrag.

De workshop is bestemd voor hulpverleners, leiders, Arbo- en HR-professionals en iedereen die wel eens gesprekken met medewerkers voert over gezondheid, verzuim, re-integratie of leefstijl.

Spreekt de provocatieve stijl je aan en wil je vaardig worden in het provocatieve gesprek? Dan kun je je nog inschrijven voor de leergang Met Provocatie naar Motivatie die in januari begint.

 

Agenda 2023:

 

Leergang Met Provocatie naar Motivatie deel 1 :

Vijf online dagdelen op: 20 januari, 3 en 17 februari, 10 en 24 maart 2023 van 14.00-17.00 uur

Live terugkomdag op: 12 mei 2023 van 10.00-16.00 uur

 

Leergang Met Provocatie naar Motivatie deel 2:

Vijf online dagdelen op 8 en 22 september, 6 oktober, 3 en 17 november 2023 van 14.00-17.00 uur. En een live terugkomdag op 12 januari 2024 van 10.00-16.00 uur

 

Introductieworkshop Met Provocatie naar Motivatie:

Een online dagdeel op 17 maart, 2 juni, 15 september, 13 oktober of 8 december 2023 van 14.00 – 16.30 uur

 

Meer informatie en inschrijven vind je hier.