Te lomp voor ‘live’
Provocatieve ergonomie voor het nurkse type
Groeiende lompheid
Wie denkt dat het grootste risico van online werken is dat we te weinig bewegen, heeft het mis. Groeiende lompheid in levensechte ontmoetingen is een minstens even groot gevaar.
Dit hoor je in de wandelgangen:
“Ik heb tegenwoordig geen zin meer om te vragen hoe het met iemand gaat. Ik wil het liefst meteen mijn vraag stellen, antwoord krijgen en dan weer door.”
“Ik neem vaak pakjes aan voor de buren. Vroeger vond ik het leuk om een praatje te maken als ze hun aankopen afhaalden. Nu voelt het als burenplicht. Het liefst wil ik zo snel mogelijk terug naar mijn bank.”
Een hoe-zit-ik-erbij rondje
Hoe kan dat? We waren het er toch allemaal over eens hoe belangrijk het is om online aandacht te hebben voor de mens achter het scherm? Leidinggevenden snapten dat persoonlijke betrokkenheid belangrijk is. Zij maakten regelmatig een hoe-zit-ik-erbij rondje bij de start van een vergadering.
Maar zo’n rondje duurt best lang. Om je heen zijn overal afleidingen en niemand die ziet wat je aan het doen bent.
Je collega vertelt uitgebreid hoe vervelend ze het vindt de hele dag in haar eigen bubble te zitten. Dat wist je al. Ondertussen werk jij wat mailtjes weg. Daar heb je meer aan.
Gebrek of kwaliteit?
We stelden vast: online gaat het werk gewoon door. Het gaat zelfs vlotter en je krijgt meer gedaan. Maar ondertussen worden we eenkennig, zakelijker en norser in het contact.
Schrik je wanneer je jezelf hierin herkent? Denk je: ‘jemig, ben ik ook zo lomp geworden?” Maak je geen zorgen, het overkomt iedereen. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Het is geen gebrek, maar een kwaliteit. Tijdens een lockdown moet je afstandelijker en zakelijker worden. Het feit dat je nu moeite hebt met sociaal doen betekent dat die aanpassing goed gelukt is.
Maak je je zorgen of je nog wel aardig genoeg bent? Anderen doen dat net zo goed en dat schept ook een band. Niet piepen dus, maar een schouderklopje voor jezelf! Er is niets mis met je aanpassingsvermogen.
Als je er toch een probleem van maakt dat je niet meer zo sociaal bent, dan is dát het probleem.
En dus…
Tip 51
• • • • •
Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door hieronder te klikken.
Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?
Wil je kennismaken met de provocatieve stijl en leren hoe je dit gebruikt in je gesprekken of blogs? Klik hier:
Fijne week!
Ellen en Hanny