Speelkwartier voor vergadertijgers


Ben je heerlijk uitgerust begonnen na de vakantie? Dan heb je die laptop met airbag nog even niet nodig.
Nu je weer opgeladen bent, voelt dat werktempo niet half zo moordend als voor de vakantie. Gelukkig, je kunt het best, je hebt alleen zo af en toe wat vakantie nodig.

Lekker knallen

Met dit energieke lijf kun je lekker knallen: elk heel of half uur een online gesprek of vergadering. Tussendoor je mails beantwoorden en alle socials bijhouden. En ’s avonds geen centje pijn aan nek, rug of muisarm. Niet op dag één, niet op dag twee, niet op… Ai, daar is het weer!
En het ging zo lekker.

Geen tijd verspillen

Waarom worden online ontmoetingen altijd gepland op hele of halve uren? Omdat ze dan zo mooi op elkaar aansluiten. Naadloos glijden we door onze werkdag, van de ene naar de andere meeting, zonder kostbare tijd te verspillen.

We moeten presteren

Onze diepgewortelde angst om niet goed genoeg te zijn, gaan we te lijf door aan steeds hogere verwachtingen te voldoen. Als dat lukt, voelen we ons competent en gerustgesteld.
Maar productief zijn alleen is niet voldoende. De hele dag propjes naar collega’s schieten is een hele prestatie, maar draagt niets bij aan de kwartaalcijfers.
We moeten presteren in de dingen die ertoe doen.

Boost

Als praten het hoofdbestanddeel van jouw werkdag is, dan doet elke zin die je uitspreekt ertoe. En hoe meer je te berde brengt, hoe productiever je bent. Kom maar op met die vergaderingen. Wat een boost voor je gevoel van eigenwaarde!

Bevestiging is verslavend

Het verrukkelijke besef dat je een competente en belangrijke vergadertijger bent is verslavend. Om dat prettige gevoel te behouden hebt je steeds meer bevestiging nodig. En dus moet je meer vergaderen.
Gelukkig verspil je online geen tijd bij de koffieautomaat of aan het loopje naar de vergaderzaal. Dat extra Zoom-overleg pak je er gewoon even bij.

Een jaar verder

En voor je het weet is een nieuwe vakantieperiode aangebroken. Je loopt op je tandvlees en hebt overal pijn. Die laptop met airbag staat bovenaan je verlanglijstje. Met je laatste krachten klap je de reiskoffer dicht.
De vakantie kan beginnen.

En dus…

 

Tip 50

Hoe houd je dat ontspannen gevoel vast als je hele dag vol staat met online gesprekken en vergaderingen?

Stop met vergaderen in aangesloten blokken van halve of hele uren. Plan tussen vergaderingen altijd een kwartier pauze. Speelkwartier. Om af te schakelen van de afgelopen bijeenkomst, te bewegen en op te laden voor de volgende sessie. Daar verschijn je dan fris en energiek. Alsof je net terug bent van vakantie, ook al is dat alweer maanden geleden.

 

• • • • •

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door hieronder te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Wil je kennismaken met de provocatieve stijl en leren hoe je dit gebruikt in je gesprekken? Klik hier:

Fijne week!

Ellen en Hanny