Te lomp voor ‘live’

Provocatieve ergonomie voor het nurkse type

Als je denkt dat het grootste risico van online werken is dat we te weinig bewegen, dan heb je het mis. Het minstens even grote gevaar is groeiende lompheid in ontmoetingen in het echte leven.

 

Dit hoor je in de wandelgangen:

Ik heb tegenwoordig geen zin meer om te vragen hoe het met iemand gaat. Ik wil het liefst meteen mijn vraag stellen, antwoord krijgen en dan weer door.

Ik neem vaak pakjes aan voor de buren. Vroeger vond ik het leuk om een praatje te maken als ze hun aankopen afhaalden. Nu voelt het als burenplicht. Het liefst wil ik zo snel mogelijk terug naar mijn bank.

 

Hoe kan dat? We waren het er online toch allemaal over eens hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor de mens achter het scherm? Leidinggevenden snapten dat persoonlijke aandacht belangrijk is en maakten regelmatig een hoe-zit-ik-erbij rondje bij de start van een vergadering.

 

Maar zo’n rondje duurt best lang. Om je heen zijn overal afleidingen en niemand die ziet wat je aan het doen bent. Je collega vertelt uitgebreid hoe vervelend ze het vindt de hele dag in haar eigen bubble te zitten.
Dat wist je al, dus hup ondertussen even wat mailtjes wegwerken. Daar heb je meer aan.

 

Online gaat het werk gewoon door, stelden we vast. Het gaat zelfs vlotter en je krijgt meer gedaan. Maar ondertussen worden we eenkenniger, zakelijker en norser in ons onderlinge contact.

 

Schrik je nu je jezelf hierin herkent? Denk je: ‘jemig, ben ik ook zo lomp geworden?”
Maak je geen zorgen, het overkomt iedereen. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Het is geen gebrek, maar een kwaliteit. Tijdens de corona-lockdown moest je afstandelijker en zakelijker worden. Het feit dat je nu moeite hebt met sociaal doen betekent dat die aanpassing goed gelukt is.
Als je je zorgen maakt of je nog wel aardig genoeg bent, anderen doen dat net zo goed. En dat schept ook een band.

 

Niet piepen dus, maar een schouderklopje voor jezelf! Er is niets mis met je aanpassingsvermogen.
Als je er toch een probleem van maakt dat je niet meer zo sociaal bent, dan is dát het probleem.

 

En dus…

Tip 51

Sta elke ochtend even stil bij waar je die dag zin in hebt, zakelijk of sociaal zijn. Doe wat goed voelt en heb daar vrede mee.

 

• • • • •

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door hieronder te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Wil je kennismaken met de provocatieve stijl en leren hoe je dit gebruikt in je gesprekken? Klik hier:

Fijne week!

Ellen en Hanny