Zorg dat je advies niet wordt genegeerd


Negeren van advies kan schadelijk zijn voor de relatie. Voor de adviseur is een advies dé oplossing en voor de ontvanger een optie. Dit misverstand leidt bij de gesprekspartners over en weer tot irritatie. Dat lees je in dit artikel. Denk dus twee keer na voor je advies vraagt, tenzij je de adviseur erna nooit meer ziet.

Heb je een adviseur die ook provocatief kan werken? Dan heb je hier geen last van. Hij zal je het advies sowieso afraden. Want de provocatieve adviseur gelooft niet in iemand bij de hand nemen, maar in liefdevol uitdagen en oproepen tot verzet. ‘Dat kun jij niet’ of ‘Dat is toch niks voor jou’, verpakt in warmte en humor, roepen bij de ander de reactie op: ‘Dat zullen we nog wel eens zien.’ Je gelijk bewijzen is een krachtige motivator.

Gaat het over het veranderen van ingesleten gewoontes? Dan helpt een onderbouwd en inhoudelijk uitgewerkt advies ook niet erg. Over gewoontes denk je niet meer na. Daarom heten ze zo. Een provocatieve adviseur zaait verwarring door tegendraadse adviezen te geven en zijpaden te bewandelen. Verwarring dwingt iemand tot opnieuw nadenken en nieuwe conclusies. Met nieuw gedrag als gevolg.

Wil je toch een congruent advies? Leg de adviseur dan uit dat je dat niet beschouwt als een koers die je moet volgen, maar een uitbreiding van je opties, zodat je een betere keuze kunt maken.

Ben jij adviseur of geef jij leiding aan gezond werken? Wil je een goede relatie met je gesprekspartner? Voorkom dan dat hij jouw goede raad naast zich neerlegt, maar wuif het zelf weg en leg uit waarom dat advies een slecht idee is.

Zonder urgentie schuiven mensen hun beslissingen vooruit en leggen adviezen naast zich neer. Het kan altijd nog. Maar als jij je gesprekspartner uitdaagt afscheid te nemen van jouw advies, beseft hij pas de waarde van wat hij dan kwijtraakt.
Het is net als met spullen. Als je die nieuwe bank nu niet koopt, kan het later altijd nog. Maar je oude bank weggooien, die trouwe huisgenoot waar je de perfecte kuil in hebt gedraaid, is een stuk moeilijker. Je denkt tien keer na voor je er afscheid van neemt, want er is geen herkansing.

Met humor, je gesprekspartner liefdevol uitdagen tot ander gedrag, ben je benieuwd hoe dat gaat?

In de online introductieworkshop en leergang Met Provocatie naar Motivatie kun je kennismaken met de provocatieve stijl en beter worden in het provocatieve gesprek. Voor leiders, hr- en Arbo-professionals en iedereen die met medewerkers gesprekken voert over gezondheid, inzetbaarheid en leefstijl. Je bent van harte welkom.

Wil je meedoen of meer weten?