Koester je coronakilo’s

Provocatieve ergonomie voor het bourgondische type

Er toch goed uit blijven zien

Sinds de lente van 2020 verzamelen we coronakilo’s alsof het voetbalplaatjes zijn. Jammer dat we niet kunnen ruilen. “Mag ik van jou wat billenvet, dan krijg jij mijn buikvet”. Dat zou een fantastische manier zijn om dat extra lichaamsvolume evenwichtig te verdelen, zodat je er toch goed uit blijft zien.

Ruilen kan dus niet. En gezond is het ook niet, zeggen deskundigen. Maar is het alleen maar nadelig dat we aan het vervetten zijn, of zitten er ook voordelen aan?

 

Geen geld en niets te eten

Wat als het virus nog verder muteert en het vaccineren blijkt te zijn mislukt? Wat als we, trappelend om op vakantie te gaan de wereld over reizen en nieuwe pandemieën veroorzaken? Elk jaar een lockdown die van verlenging naar verstrenging gaat, even versoepelen en dan weer alles op slot…wie weet, tot in de oneindigheid. De horeca zal nooit meer volledig opengaan. Wie weet moeten ook de supermarkten sluiten en mogen we ons tuinhekje niet meer uit.

De helft van Nederland heeft geen baan of geen bedrijf meer, maar heeft wel het pensioengeld en de studiepot van de kinderen er doorheen gejaagd. Je kunt op je vingers natellen dat het de komende jaren daarom met de andere helft economisch ook niet goed gaat. We zullen geen geld en niets te eten hebben.

 

Aanpassingsvermogen

Leven van kruimels, wie houdt dat het langst vol? De graatmagere marathon-mens of de thuiswerker in XL-joggingbroek met bleke wangen en vijftien centimeter uitgroei?

Darwin zei het al: “Niet de sterkste, maar degene met het beste aanpassingsvermogen overleven.

Aanpassen kan een mens op allerlei manieren. Je weet pas achteraf welke de beste is. Als je het overleeft. Afscheid nemen van coronakilo’s? Je krijgt er spijt van als straks blijkt dat je ze hard nodig hebt.

 

Sparen en gokken

Je kunt extra vet beschouwen als ballast, maar net zo goed als een slimme manier van sparen voor magere jaren.
Als je pas achteraf weet wat goed is, is elk advies hoe om te gaan met coronakilo’s een gok.

En dus…

Tip 28:

Afvallen is een negatief doel, want het betekent minder eten. Ons brein kan niet goed uit de voeten met iets wat je niet wilt. Verander je doel in wat je wel wilt en het wordt al makkelijker.

Bijvoorbeeld: Niet vullen maar voeden, niet afvallen, maar gezonder en vitaler worden.

En luister steeds naar je lijf, het weet wat het moet doen.

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny