Ontsnappen aan de paradox van de to-do lijst

Provocatieve ergonomie voor dopamine-kicks

Maak van je to-do list een 'gedaan-lijst' voor minder stress en meer inspiratie

Niet mét en niet zonder

In een paradoxale liefdesrelatie kun je niet mét en niet zonder de ander. Zo is het ook met het bijhouden van een to-do lijst. De lege ruimte roept: Vul mij, vul mij, je hebt nog zoveel te doen!  En tegelijk voel je de druk: Weg! Streep alles weg, de lijst moet leeg!

Vol en leeg tegelijk, het gaat niet. Daarom helpt een to-do lijst je eerder ín de problemen dan eruit.

 

Burn-out of bore-out?

Een volle actielijst verhoogt je adrenaline- en stressniveau. Klaar aan het eind van de dag? Dat had je gedroomd!  De burn-out ligt al op de loer.

En wat doet een lege actielijst? Dan is het wachten op een bore-out en schuldgevoel. Want wat betekent het dat je geen to-do’s meer hebt? Dat je vast niet genoeg of niet hard genoeg hebt gewerkt. Niemand krijgt inspiratie van een lege lijst en het maakt je werkdagen zinloos en leeg.

Timemanagement-goeroes beweren dat het rust geeft en ruimte schept in je hoofd als je alle taken op een rijtje zet. Maar wij worden van een volle to-do lijst onrustig en van een lege dodelijk verveeld.

 

Verspilde tijd

Wij maken nooit lijstjes. Het maken ervan is verspilde tijd. Want als alle to-do’s genoteerd zijn, staat er zoveel op dat de moed om te beginnen je in de schoenen zakt.  

Soms schrijven we iets op een post-it, die we vervolgens maanden later terugvinden onder een obscure stapel krabbels en aantekeningen. Te laat of niet meer nodig. Tijd doet wonderen.

 

Wel de kick, niet de lijst

Het afvinken van een to-do lijst geeft een moment plezier door een dopaminekick. Wij willen in deze tijd van saaiheid wel de kick, maar niet de lijst. En we hebben er wat op verzonnen: de ‘gedaan-lijst’. We schrijven alles op wat we die dag uitgevoerd en afgehandeld hebben en vinken dan met een groene stift alles af. Niet de adrenaline, wél de dopamine!

En dus…

Tip 38:

Maak aan het eind van je werkdag of werkweek een ‘gedaan-lijst’ en vink alles af. Doop je to-do lijst om tot ideeënlijst, die je raadpleegt ter inspiratie als je je verveelt.  

Dit artikel is onderdeel van de gratis Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny