Herrie aan de keukentafel

Provocatieve ergonomie voor tegengestelde thuiswerktypes.

 

Marie Kondo

Er zijn mensen die niets fijner vinden dan een opgeruimd bureau. Ze zijn dan ook de hele dag bezig met stickeren, archiveren of weggooien. Marie Kondo zou trots op hen zijn, maar aan echt werken komen ze niet toe.
Want je werkblad besmeuren met de dingen die nodig zijn voor de volgende taak? Dat doe je niet, als je net je ziel en zaligheid hebt ingezet voor een smetteloze werkplek.

 

Resultaten uit chaos

Dan zijn er de Ma Flodders. Als zij aan het werk zijn, liggen al hun ideeën en projecten als inspiratiebronnen verspreid om hen heen. Een ander noemt het chaos, maar hen motiveert het enorm om te zien waar ze allemaal (tegelijk) mee bezig zijn. Netjes en volgordelijk werken zou niets dan dode resultaten opleveren, als het al iets oplevert.

 

‘Ruimen

En als het hen teveel wordt, dan gaan ze ruimen, rigoreus als na een uitbraak van de varkenspest. De grote doos waar alles in verdwijnt en waar met kleurige letters ‘archief’ op wordt geschreven verdwijnt naar een verre hoek van de kamer. Want je weet maar nooit of je het straks misschien nog nodig hebt.

 

Een nieuw avontuur

Er is nog een verschil met de Marie Kondo’s. Rommelpotten en chaoten vinden niets heerlijker dan een leeg bureau dat zij gestaag kunnen vullen met notities, tekeningen, post-its en koffiekopjes. Een nieuw avontuur kan beginnen!

 

Onopvallend gewoon

Daartussenin bevinden zich de gewone thuiswerkers. Maar omdat ‘gewoon’ geen aantrekkelijk label is, nemen we voor het gemak aan dat hun aantal zo klein is dat niemand hen opvalt. Daar hoeven we dan ook geen woorden aan vuil te maken.

 

De ongenoegens van samen thuiswerken

Als wij ons een voorstelling maken van de Marie Kondo’s en de Ma Flodders onder ons, die samen onder één dak leven en nu tijdens kantooruren de keukentafel delen. Dan roept dat levendige beelden op…

…Nadat de archiefdoos is uitgebrand en de scherven van de koffiekopjes zijn opgeveegd, kunnen ze allebei weer aan het werk. Misschien is de geest nog wat verhit, maar het bureau is leeg. En dat is een genoegen dat ze samen delen, hetzij ieder op zijn eigen manier.

En dus…

Tip 19:

Of je nou Marie Kondo of Ma Flodder bent, laat altijd ruimte over op je werkblad om je onderarmen op te laten rusten. Schuif je stoel goed aan* en plaats je toetsenbord op onderarmlengte van je af.
Je nek en schouders worden er blij van.

*Als de armleuningen van je bureaustoel het aanschuiven belemmeren, doe ze dan naar beneden of haal ze weg.

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny