In de ban met het actieplan!

Provocatieve ergonomie voor het doelgerichte type.

Zijn en worden

Het verschil tussen zijn en worden is dat je bij het eerste nergens heen hoeft, je bent precies waar je moet zijn, overal en altijd. Bij ‘worden’ kijk je vooruit: doelen stellen, actieplannen maken en stappen zetten, altijd onderweg.
‘Worden’ lijkt in onze tijd hoger gewaardeerd dan ‘zijn’. Maar wie voortdurend wordt opgejaagd door het zetten van alweer een volgende stap, raakt snel opgebrand.

 

Een cursus mindfulness

Om dat te voorkomen zijn er volop cursussen mindfulness. Tegen betaling mogen we even ‘zijn’. Dat vindt iedereen een goede investering, want het zorgt ervoor dat je daarna weer een stuk productiever bent en vergroot de kans dat je dat ook blijft.
‘Zijn’ als verdienmodel en middel in een doelgedreven samenleving, kan het paradoxaler?
Pas als je omvalt mag je ‘zijn’ zonder ervoor te betalen.

 

‘Worden’ is overgewaardeerd

Bij jezelf blijven, in het hier en nu zijn, accepteren wat er is en niets hoeven leidt tot tevredenheid, met jezelf en de wereld om je heen.
Wat brengt het je als je je naar buiten richt, in het daar en dan bent, doelen nastreeft en actieplannen uitvoert? Ontevredenheid ligt op de loer, want het is al gauw niet goed genoeg.
En daarom denken wij dat ‘worden’ een overgewaardeerd verschijnsel van onze tijd is. Al ver voordat er corona was.

 

Doelgericht nergens naartoe

Waarom lezen we zoveel alarmerende berichten over gestreste thuiswerkers en dreigende burn-outs? En hoe komt het dat jij aan het eind van je werkdag als een stramme bejaarde uit je bureaustoel komt?
​Ook thuis moeten we productief zijn, actieplannen uitvoeren, doelen en targets behalen en weer door! Dat maakt dat we vooruitdenken en steeds onderweg zijn. Maar je werkt thuis en je mag nergens heen! Dat wringt!

 

In of uit contact?

Laat je je leiden door actieplannen? Dan raak je het contact kwijt met jezelf en je behoeften. Je zit maar achter je beeldscherm en merkt niet meer dat je lijf wil bewegen, dat je moet plassen, nog niet hebt ontbeten, enz. Logisch dat je daar moe van wordt of gestrest van raakt.
Bij ‘zijn’ ben je in contact met wat er bij jou van binnen is, dat volg je. En dat kan heel goed thuis want je hoeft nergens naartoe. Je bent er al!

En dus…

Tip 19:

Deze week geen tip. Je hoeft alleen maar naar binnen en dan ben je er al.

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny