Het Beter Leven keurmerk voor thuiswerkers

Provocatieve ergonomie voor de vrije vogel.


 

Hobbykippen

Handelaars in hobbykippen wrijven zich in de handen. Het houden van kippen blijkt een favoriete hobby van thuiswerkers. De dieren zijn niet aan te slepen.
Valt er niks te beleven op straat, dan zorg je maar voor wat reuring in de achtertuin. Met als bonus elke dag een ‘vrije uitloopeitje’ bij het ontbijt en wie weet met kerst…

 

Het Beter Leven keurmerk

Voor eieren of vlees gebruikt de supermarkt het Beter Leven keurmerk. Al naar gelang het welzijn van de kip krijgen haar filets of eieren één, twee of drie sterren mee. In het walhalla van de achtertuin, met volop ruimte, buitenlucht en een beschutte plek om op stok te gaan, krijgt de hobbykip natuurlijk de hoogste score.

 

Geen anderhalve meter kantoortuin

De werkruimtes op kantoor zijn vaak te klein om anderhalve meter afstand te kunnen houden. Daarom werken wij thuis. Dat betekent dat mensen in een kantoortuin minder bewegingsruimte hebben dan een hobbyhoen of vrije uitloopkip. In de vier vierkante meter waar de hennen mogen rondscharrelen, kunnen zij met gemak wel twee meter afstand houden van elkaar als zij zouden willen. Je zou er jaloers op worden.

 

Wie is beter af?

Om te vergelijken wie beter af is, de kip of de kantoortuinwerker, hebben we een aantal criteria voor kantoorwerkplekken en kippenverblijven naast elkaar in een grafiekje gezet.

Bron criteria Beter Leven keurmerk: www.milieucentraal.nl

Hoe was dit bij jou op kantoor? Mopperde je wel eens over gebrekkige arbeidsomstandigheden of gaf je je werkgever juist drie sterren? Was je een legbatterij of vrije uitloopvogel? Hoe je je ook voelde, het was in ieder geval niet jouw schuld. Je werkgever was verantwoordelijk voor de faciliteiten op kantoor.

 

Opgehokt thuis

Als gevolg van het coronabeleid zit je nog steeds opgehokt thuis. Ook daar kun jij niets aan doen. Maar nu ben jij wél verantwoordelijk voor je eigen welzijn en ook de baas over jouw arbeidsomstandigheden. Dat kan zowel crisis als kans zijn. Hoeveel sterren verdien jíj eigenlijk, als werkgever van jezelf?

 

Ben jij een kiloknaller?

Je bent een kiloknaller als je s’ochtends om acht uur achter je pc kruipt en pas drie uur later ontdekt dat je nog niet hebt ontbeten. Ook wanneer je je lunch boven je toetsenbord eet of ’s avonds doorwerkt, kom je in aanmerking. Je bent sowieso een kiloknaller als je de godganse werkdag achter je computer zit.

 

Hoe je een drie sterren thuiswerker wordt

Het is nooit leuk om jezelf maar een of twee sterren te moeten geven als het er ook drie kunnen zijn. Als ambitieuze thuiswerker ga je natuurlijk voor de hoogste onderscheiding.

Dit zijn de vereisten:

  • Neem heel veel korte en ook een paar keer lange pauzes en doe niet meer dan vier uur beeldschermwerk per werkdag
  • Beweeg! Met oortjes in kun je al wandelend telefoneren. Doe in je korte pauzes stretchoefeningen of ga een kamer stofzuigen. Aan het eind van de dag is je hele huis gezogen. Wandel, fiets, sport of ga ramen wassen of bladeren harken in je langere pauzes.
  • Wissel computertaken af met andere werkzaamheden. Ga bijvoorbeeld vaker schrijven of tekenen als je informatie moet verwerken of opslaan.
  • Getekende en gescande notulen, visuals en infographics zijn ook een verademing voor je collega’s. Bovendien wordt de informatie beter onthouden dan wanneer je het in tekst op de computer typt.
  • Zorg voor een goede zithouding op een fijne, goed ingestelde stoel. Zie hiervoor deze blog.
  • Voed je behoefte aan sociaal contact niet alleen met telefoon- of videogesprekken, maar spreek ook lunchwandelingen of een wandeloverleg af met een collega.

Breng je deze vijf leefregels dagelijks in de praktijk? Dan ben je klaar voor de QuickScan Beeldschermwerk*, een hulpmiddel om te beoordelen of je werksituatie veilig is of niet. Je kunt rood, oranje of groen scoren volgens de stoplichtmethode. Bij éen of meer rode vinkjes ontvang je één ster. Scoor je geen rood, maar wel één of meer items oranje, dan krijg je twee sterren. Heb je alleen maar groene scores? Gefeliciteerd, je mag aan jezelf drie sterren uitdelen! Wie bij jou werkt heeft een beter leven!

En dus…

Tip 18:

Breng de vijf leefregels voor thuiswerkers in de praktijk en test je vooruitgang met de QuickScan

*De QuickScan is opgesteld voor beeldschermwerk in de Technische Groothandel maar even bruikbaar voor alle beeldschermwerkzaamheden.

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny