Technostress, heb jij het al?

provocatieve ergonomie voor de multitasker

Technostress. Niemand weet precies wat het is, maar dat we er last van krijgen, daar zijn de deskundigen het over eens.
Je lijdt aan technostress als je uren achter je beeldscherm doorbrengt en ook in je pauzes voortdurend gebeld en geappt wordt. Als je zelfs op het toilet je newsfeed nog checkt, ben je slachtoffer van dit fenomeen.

 

Verdienmodel

De dure adviseurs kunnen niet wachten tot de kortsluiting in je hoofd compleet is. Zij staan je graag bij met goede raad en een fijn verdienmodel.

Maar jij weet net zo goed als wij: het gaat niet om de raad maar om de daad. 
Nadat je de rekening van de deskundige hebt betaald, moet je nog altijd zélf in actie komen. De reflex om te reageren op elke technoprikkel moet je zelf vervangen door een nieuwe gewoonte. Dat kan zelfs de beste adviseur niet voor je doen.

 

Doe het zelf

Wij voelen het als onze plicht je te waarschuwen, zowel voor de technostress als voor de adviseurs.

Maar weet je wel hoe moeilijk het is om te ontdekken waar jouw uit-knop zit, zelf de baas zijn over jouw aandacht en die richten op de echte wereld? Pfft, héél véél gedoe!

Gewoon aan toegeven, je te laten leiden door een overload aan technoprikkels is een stuk makkelijker. Je hebt geen zelfbeheersing meer nodig en hoeft jezelf niet meer te vermaken. Je wordt geleefd.

En als het mis gaat, geef je de techniek en sociale platforms de schuld. Zo ga je altijd zelf vrijuit.


En dus…
 

Tip 11:

Help jezelf: in vijf vragen je technostress de baas

Denk eens terug aan een moment waarin jij volledig je aandacht richtte op iets in de echte wereld. Leef je opnieuw in die situatie in en beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

1. Wat doe ik precies?
2. Waaraan merk ik dat ik de baas ben over mijn aandacht?
3. Wat is daarin voor mij belangrijk?
4. Hoe kan ik daar meer van doen?
5. Welk verschil zou dat maken?

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny