Hoe je weer de baas in huis wordt. Provocatieve ergonomie voor de meegaande thuiswerker


Je hoopt ooit nog eens de baas te worden in je eigen huis. Maar meestal hebben je partner, je kinderen of de hond het voor het zeggen. En jij denkt: ‘laat maar’. Tot nu toe werkte dat best goed. Het bleef in ieder geval gezellig.

Wat er bij jou thuis verandert

Sinds we het thuiswerken hebben ontdekt is alles anders. We houden kantoor aan de keukentafel, in de huiskamer of op de hobbyzolder.
En ineens verandert ook de kwestie wie de baas is in jouw huis. Tijdens kantooruren en ruim daarbuiten heeft de baas van je werk de zeggenschap over jouw privéterrein overgenomen. Dankzij hem moeten je kinderen op hun kamer spelen of hun boterham met hagelslag maar ergens anders eten. Terwijl jij een videomeeting hebt, moet je huisgenoot stoppen met pianospelen of tv-kijken. De woonkamer is pas weer van jou als na vijven de werkspullen van de eettafel zijn opgeruimd.
De modelspoorbaan op zolder kan op Marktplaats. Geen ruimte meer voor.

Eerlijk improviseren

We moeten allemaal improviseren, want op grote schaal thuiswerken deden we nog niet eerder. Maar wij vragen ons af of de consequenties op de langere termijn voor iedereen eerlijk verdeeld zijn. Is er sprake van wederkerigheid; mag de baas alleen in jouw huis bepalen of laat hij ook toe dat jij in zíjn huis de controle overneemt? Kan hij zomaar kantoorpanden verkopen en van jou verwachten dat jij gratis jouw woonruimte ter beschikking stelt alsof er geen wooncrisis bestaat?

Makkelijk praten

De kans is groot dat jouw baas meer verdient en een groter huis heeft. Dan kan hij makkelijk zeggen dat iedereen thuis moet werken. Hij heeft in zijn ruime huis geen last van verstoringen. Sommige bazen hebben zo weinig besef van de omstandigheden waaronder hun medewerkers thuis ploeteren, dat ze overwegen hun kantoorpanden voorgoed van de hand te doen.

Diefstal of coup?

Wanneer jij twee pakken kopieerpapier van kantoor mee naar huis neemt, dan heet dat bedrijfsdiefstal. Maar hoe heet het als je baas met zijn machtige tentakels jouw woonruimte overneemt? Is dat ook diefstal of gewoon een coup?

Wil je je privéruimte terug?

Ben je gezegend met veel lef, eis dan je privéruimte weer op. Bijvoorbeeld door je huis uit te bouwen met een werkkamer. De rekening stuur je naar je baas.

Maar als je dat niet durft, hoe krijg je dán de touwtjes weer in handen? Koop van je loopbaanbudget een assertiviteitscursus. Een laatste redmiddel.
Maar wél helemaal zelf bepaald.

Tip: 

Vraag jezelf af: Wie is de baas in mijn huis? Ben je niet tevreden met het antwoord? Maak er werk van.

 

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny