De mens is gemaakt om uit het raam te kijken, niet om te werken

Provocatieve ergonomie voor het vooruitziende type

Lekker ongestoord naar buiten kijken

Kijk jij onder werktijd graag naar buiten? Dat kan thuis ongestoord, niemand die je daarop aanspreekt. Misschien heb je met je vooruitziende blik je bureau expres onder het raam gezet.

Hoe kom je toch aan die vermoeide ogen? 

 

Beter voor je ogen

Dat zit zo: Het licht dat door het raam valt is veel sterker dan het licht van je beeldscherm. Je pupillen stellen zich in op het licht van buiten en niet van het beeldscherm, waar je naar kijkt. Zo kunnen je ogen zich niet genoeg aanpassen aan het werk wat je doet en dat is vermoeiend.
Als je dichtbij kijkt, moeten je oogspieren zich inspannen. Dat is ook vermoeiend. Lang naar je beeldscherm kijken werkt bijziendheid in de hand. Dan heb je een bril nodig. 

​​Je ogen zijn het meest ontspannen wanneer je in de verte kijkt. 
Staat je bureau voor het raam dan is naar buiten kijken een stuk beter voor je ogen dan werken achter je laptop.

 

Goed bezig

Voel je je wel eens schuldig dat je te weinig presteert omdat er buiten zoveel interessants te beleven valt? Wees gerust, het betekent juist dat je goed bezig bent!

 

Moet je baas een bril?

Heb je een baas die daar anders over denkt? Dan is hij gewoon kortzichtig. Hij heeft zelf een bril nodig.
Wie is hier nou de expert met de vooruitziende blik?
En dus…

 

Tip 4:

Vermijd tegenlicht. Gebruik zonwering of richt je werkplek zo in dat het licht vanaf links komt als je rechtshandig bent en vanaf rechts als je linkshandig bent.

 

Dit artikel is onderdeel van de gratis Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meer weten of meedoen en elke week grappig bericht en een gezonde tip in je mailbox ontvangen? Klik dan op onderstaande knop.

 

Wil je kennismaken met de provocatieve stijl en leren hoe je dit gebruikt in je gesprekken? Klik hier:

 

Fijne week!

Ellen en Hanny