Hoe je achter je laptop werkt en toch in beweging blijft. Dynamisch zitten voor een habbekrats

Provocatieve ergonomie voor mensen die niet kunnen stilzitten

Zit stil!

Voor je gezondheid is het beter dat je beweegt. Maar kijk om je heen en zie hoe braaf mensen stilzitten tijdens online bijeenkomsten. Zelden springt iemand op van zijn stoel om, zwaaiend met zijn armen en met het schuim op de mond, zijn punt te maken. Want voor een imago van onaantastbaarheid is het beter relaxed achterover te zitten.  

De meest basale vergaderregels komen hier op neer: let op, laat elkaar uitpraten en zit stil. Vanaf de kleuterschool zo vaak in je oor gefluisterd dat niemand het er meer over hoeft te hebben.

Dilemma

Dan zijn er de arbofunctionarissen en ergonomisch adviseurs die in je andere oor roepen dat je bij beeldschermwerk vooral veel moet bewegen. En zie, een dilemma is geboren.

Zit stil en beweeg!

Adviezen van een Arbo-professional zijn lastig te verkopen. Maar de beweegnorm aan de man brengen is bijna onmogelijk. De adviseur moet concurreren met alle juffen en meesters, docenten, dominees en softwareontwikkelaars in de wereld die jou jarenlang hebben geïndoctrineerd en van stilzitten jouw fabrieksinstelling hebben gemaakt.

Naar wie luister je?

Je hebt geleerd de signalen van je lichaam te negeren. Jouw hele lijf schreeuwt om beweging en het enige wat je doet is een beetje verzitten en verveeld gapen.

Die gaap is een signaal: er is behoefte aan actie. Neem dat serieus! Ook al wil jouw baas dat je blijft zitten, jouw spieren hebben behoefte aan beweging. Naar wie luister je? Wie gaat er het langst met je mee? Precies!

Ben jij schaap of Teigetje?

Jij weet dat bewegen beter voor je is dan stilzitten. En toch blijf je schaapachtig op je stoel. Dat heeft een reden. Daarom is het een dilemma.

Want wat als je niet meer te houden bent wanneer je eenmaal begint te bewegen? Je wordt een soort Teigetje uit Winnie de Pooh en verliest eerst je goede imago en tenslotte je baan. Weg salaris, weg huis met hypotheek en weg dure spullen.

Gezond én makkelijk!

Dan eindig je in het park. Op twee verschillende gymschoenen, wandelend achter een winkelwagentje, met je huisraad in twee plastic tassen.

Maar hoe erg is dat? Wandelen in de buitenlucht is ontzettend gezond voor je. En wat ook zo fijn is: je kunt tegenwoordig gratis in elke supermarkt je karretje desinfecteren, zo vaak als je wilt.


En dus…

Tip 2:

Ruil je dure bureaustoel eens in voor een goedkope skippybal en houd ‘bouncy’ online meetings

 

• • • • •

Wil je kennismaken met de provocatieve stijl en leren hoe je dit gebruikt in je gesprekken of blogs? Klik hier:

Dit artikel is onderdeel van de gratis Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meer weten of meedoen en elke week een grappig bericht en een gezonde tip in je mailbox ontvangen? Klik dan op onderstaande knop.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

 

Fijne week!

Ellen en Hanny