Wie werkt er in het washok?

Provocatieve ergonomie voor het zorgzame type.

 

Puzzelen met werkruimtes

Wie met z’n allen thuis werkt of leert met ook de kinderen thuis, ervaart zijn huis vaker als te klein. Zorgen dat iedereen een plek heeft is een hele puzzel. Met meer mensen dan kamers moet er altijd iemand consessies doen.

Ben jij degene die onder de kapstok of in het washok werkt? Dan durven wij te wedden dat jij ook degene bent die het vaakst de boodschappen haalt, de vuile onderbroeken van de vloer raapt en de bedden verschoont. En dat is maar goed ook!

 

Afwisselen

In een ruimte vol jassen of wasgoed heb je weinig mogelijkheden om je werkplek ergonomisch in te richten. Dan moet je het hebben van afwisseling. Je kunt denken aan een weekschema, wie er welke dag onder de kapstok werkt, maar dat is niet de afwisseling die wij bedoelen. We zullen uitleggen waarom een weekschema voor jou niet werkt.

 

Zuchten en steunen

Jouw huisgenoten weten precies hoe ze moeten zuchten en steunen en ze weten maar al te goed dat jij daar niet tegen kunt. Als zij de beurt hebben op de rottigste plek van het huis te werken, duurt het hooguit een kwartier voordat jij zuchtend aanbiedt: “Vooruit dan maar, als jij het echt zó vervelend vindt, werk ik vandaag wel hier.” Dat houden ze een paar dagen vol en vanzelf wordt duidelijk dat het washok voortaan jouw werkplek is. Nog voor het einde van de week kan het weekschema de prullenbak in.

 

Doen waar je van nature goed in bent

Kies beter een ander soort afwisseling, die ook gezond is en wél kans van slagen heeft. Zoals afwisseling tussen stilzitten en bewegen. Doe de was, haal de boodschappen en snijd de groente. Dingen die jou geen moeite kosten omdat je ze van nature toch al doet.

 

De juiste persoon op de juiste plek

Dat maakt jou, het zorgzame type, de meest geschikte persoon voor de minst ergonomische werkplek in huis. Ervaar de gezondheidseffecten van vuile sokken verzamelen en was ophangen. Geef toe dat het onbegonnen werk -en misschien ook onverstandig- is om hier verandering in te brengen. En sluit vrede met het feit dat jij nou eenmaal degene bent met de gezondste levensstijl omdát jij alle huishoudelijke klusjes opknapt.

Tip 1:

Wie in het washok werkt, doet ook de was

De tip van volgende week gaat over hoe je achter je laptop werkt en toch in beweging blijft.

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny