Rommel op je bureau, bewijs van mogelijkheden

Provocatieve ergonomie voor het chaotische of creatieve type

 

Een bonte verzameling uitgestelde beslissingen

Volgens huishoudcoach Els Jacobs is rommel niets meer dan een bonte verzameling uitgestelde beslissingen.
Haar boodschap: stop met uitstellen, beslis nu en je hebt vandaag nog een leeg en opgeruimd bureau.

 

Je creativiteit om zeep helpen

Gooi nooit het kind met het badwater weg. Wat Els over het hoofd ziet (en niet in haar verdienmodel past) is dat je met de rommel ook je creativiteit overboord gooit.

 

Beter een vol hoofd

De procedurelen beweren dat een blanco bureau ruimte geeft in je hoofd. Meer plaats voor nieuwe ideeën.
Maar creatieve mensen hebben juist een vol hoofd nodig. Daarin is het een drukte is van jewelste. Elke gedachte beweegt en schuift, tot er uit een match van speelse denkbeelden een briljant idee ontstaat.

 

Ruimtelijke lijstjes

Ben jij creatief en visueel ingesteld? Wat anderen chaos noemen, is voor jou een ruimtelijke to-do- of inspiratielijst. Die bonte verzameling om je heen herinnert je aan de opties die je hebt: taken die je op een keer moet doen en ideeën die je verder wilt uitwerken. Wat je niet ziet, krijgt geen aandacht, daarvoor is het te druk in je hoofd.

 

Kramp

Net als de schilder of schrijver die in een kramp schiet van een blanco pagina, blokkeer jij van een leeg bureau. De stroom van interessante mogelijkheden valt stil. Langzaam sterft je creatieve brein en kun je alleen nog de procedure volgen om productief te zijn. Je baas wil niets liever!

Wat wil jij?

En dus…

Tip 45

Drie manieren waarop je kunt omgaan met rommel op je bureau:

  1. Ruim alleen je bureau op wanneer jij er last van hebt of als je geen ruimte meer hebt voor je armen, niet omdat anderen vinden dat het moet.
  2. Wordt het te druk op je bureau? Trek erop uit voor een wandeling in de natuur. Als je terugkomt en je kunt er nog steeds niet tegen is het tijd om op te ruimen.
  3. Kun je niet beslissen wat weg moet? Gooi alleen iets weg als je ook afscheid wilt nemen van de mogelijkheid die het vertegenwoordigt.

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door hieronder te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny