Hoe je zittend werk spannend houdt. Provocatieve ergonomie voor het avontuurlijke type

Het oude/nieuwe NORMAAL

Als kind word je voortdurend gecorrigeerd: “Zit eens stil. Draai niet zo. Ga rechtop zitten! Hang niet zo op je stoel. Niet op twee poten! Haal je benen onder je kont vandaan. Voeten van de zitting. ZIT TOCH EENS NORMAAL!” Net als chimpansees houden kinderen niet van stilzitten.

Stil en rechtop

Als je klein bent, is het onvoorstelbaar, maar nu we groot zijn vinden we het heel normaal om stil en recht op een stoel te zitten. Wat je vaak herhaalt blijft op den duur wel hangen. Daarom zitten we uren achtereen stil en geven we dit door aan onze kinderen. Ouders die hun kinderen niet leren stil te zitten in de trein of zich koest te houden in een restaurant kunnen rekenen op een misprijzende blik van de omstanders. Daarin onderscheidt de mens zich van de Chimpansee.

Vastgegroeid op je stoel

Maar wie heeft ooit bepaalt dat je op een stoel maar op één manier kunt zitten? Nooit eerder was die vraag zo relevant als nu. Elke dag, elke avond veroordeeld tot online werken met een laptop, vastgegroeid op je ergonomische bureaustoel.

Kun je het nog?

Hoe lekker zou het zijn om je weer dat beweeglijke en ondernemende kind voelen. Het zit nog in je, ergens in een vergeten hoekje van je herinnering. Het zit in je spiergeheugen en zolang spierdementie nog niet is uitgevonden kun je er altijd weer op terugvallen. Val eens lachend van je stoel, klim op de rugleuning, wip op twee poten en hang met je stoel tegen de muur. Kun je het nog? Nu al typend met je laptop erbij. Challenge!

De evolutie overleven

Kun je iets wat je hebt aangeleerd ook weer afleren? In de evolutie overleven degenen die flexibel zijn en zich het best kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Hoe flexibeler van lichaam en geest en hoe makkelijker je je oordeel kunt aanpassen, hoe groter de overlevingskans. Juist nu is het belangrijk om je lijf in beweging te houden, balans te zoeken, spieren te activeren en ook je brein in beweging te houden. Hoe veerkrachtig reageer jij op de veranderingen die Covid19 teweegbrengt?

Fossielen opgraven

Wat we ook doen, de evolutie gaat door. Wil jij later worden opgegraven als fossiel -een versteende reuzenamoebe op een stoel? Of blijf jij liever een flexibele en waardige opvolger van de chimpansee? Dan word jij de archeoloog van de toekomst, die met zijn flexibiliteit en veerkracht vele eeuwen heeft overbrugd en daar met een schepje en een kwastje de minder verstandige collega’s uit het gesteente tevoorschijn haalt.

Tip:

Haal het kind in je naar boven en zit eens anders,

op allerlei manieren

 

Heb je onze tip van vorige week gemist? Lees hem hier

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

klik hier

Fijne week!

Ellen en Hanny