Ontstresstip voor de stresskip, provocatieve ergonomie voor de controlfreak

Coronastress

De in het najaar voorspelde tweede coronagolf wordt mentaal afzien, kopte het NRC in augustus. Blijf jij daar relaxed onder of word je er toch een beetje zenuwachtig van? En hoe ga je daar dan mee om? De beroemde struisvogelmethode werkt natuurlijk direct en is met afstand de beste korte termijn remedie tegen de coronastress. Vermijd afschrikwekkende krantenkoppen, blijf weg van praatprogramma’s op tv, meng je niet in online samenzweringstheorieen en ban coronapraat in huiselijke kring. Voel je de ontspanning al terugkomen?

Geen zorgen voor morgen

Mooi, houdt dit zo lang mogelijk vol en geniet van elke mooie dag
Als het stemmetje dat in je opkomt en wil dat je voorbereid bent op het naderende onheil niet meer tot zwijgen is te brengen, is het vroeg genoeg om je zorgen te maken. En misschien komt het nooit zover. De mens lijdt tenslotte het meest aan het lijden dat hij vreest.

Goed voorbereid

Ben jij meer het type dat goed voorbereid wil zijn op alles wat er maar op je pad kan komen? Dan werkt de struisvogelmethode juist stressverhogend. Jou raden we aan nu alvast toiletpapier, macaroni en grondverf in te slaan want je weet uit ervaring hoe snel die dingen opraken bij een lockdown. Je doemscenario is dat je weer in het washok moet met je laptop, of ’s nachts doorwerken, of weer met prikkeldraad om je bureau. Dat voorkom je met doorwerken, doorwerken, doorwerken! zodat tegen die tijd het meeste werk al af is en alleen de zoomsessies nog overblijven.

Tweede coronagolf

Als de tweede golf dan komt ben jij voorbereid, als een eekhoorn voor de winter.
Maar voordat je nootjes gaat verzamelen, neem even de tijd om je af te vragen hoe stressvol jouw voorbereiding eigenlijk is. Ben je dan nog die eekhoorn of gewoon een stresskip?
Is het wel zo’n goed idee? Het coronavirus houdt niet van relaxte, gezonde mensen maar zoekt naar stresskippen met lage weerstand.

Tip 9:

Werk aan een coronaproof brein en lijf, gebruik je gezonde verstand en versterk je weerstand.

In plaats van zoom-zoom-zoom sessies doe jij ‘ohm-ohm-ohm’ en gaat in de relaxmodus. Ga mediteren, yoga-oefeningen doen, sporten of wandelen in de natuur.

Heb je onze tip van vorige week gemist? Lees hem hier

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny