Stilstand door vooruitgang

Provocatieve ergonomie voor mensen met zitvlees

 

Dat jij tijdens je werk zo weinig beweegt, is niet jouw schuld. Je mag stoppen met jezelf streng toespreken. Het is niet eerlijk jezelf uit te foeteren voor iets waar je niets aan kunt doen. En het helpt ook niet, wat wel?

 

Leve de vooruitgang

Wat waren we blij. Dankzij de nieuwste online mogelijkheden kon het werk gewoon doorgaan, zelfs tijdens een lockdown.

We zijn geneigd digitale ontwikkelingen met gejuich binnen te halen: “Lang leve de vooruitgang!”

Maar we juichten te vroeg. Elke nieuwe technologische ontwikkeling zuigt ons vaster in onze bureaustoel. Als laarzen in de modder. Terwijl ons bewegen stopt, staan we nauwelijks stil bij de gezondheidseffecten: meer kans op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Gelukkig vallen we niet à la minute van onze bureaustoel, we hebben nog even…

 

Stilgezet

Drie keer in de week hardlopen ontslaat je niet van je beweegplicht in kantoortijd. Als online werker moet je zelf zorgen dat je genoeg beweegt. Bij voorkeur elk half uur, elke dag.

Ondertussen verlangen collega’s en klanten van je dat je lange zoom- vergaderingen bijwoont. Tot ‘s avonds laat bestoken ze je met mails. Om bij te blijven staar je uren bewegingloos naar je beeldscherm, omwille van het organisatiebelang en onder invloed van de groepsdruk.

 

Niet jouw schuld

Dat je te weinig beweegt is daarom niet jouw schuld. Door beeldschermwerk wórdt je stilgezet, je kunt niet anders. Elk mailtje of vergaderverzoek dat jij ontvangt maakt de afzender ervan medeplichtig aan jouw bewegingloosheid.

 

Beweegpolitie(k)

Beweegpolitie, dat zou nog kunnen werken. Agenten in blauwe overalls, die onverwachts aan je bureau opduiken en jou uit je stoel jagen. Maar met te weinig blauw op straat zal er niet genoeg van zijn voor achter de voordeur. Helaas, je staat er alleen voor.

Waarom is bewegen eigenlijk een individuele verantwoordelijkheid? Als we elkaar aanzetten tot stilzitten en persoonlijke behoeften het afleggen tegen die van de groep,  dan verlies je altijd.

 

Eén voor allen en allen voor één

In plaats van de oneerlijke strijd van één tegen allen kun je beter samen ervoor zorgen dat je allemaal voldoende beweegt. Volgens het beroemde motto van drie legendarische avonturiers: ‘Eén voor allen en allen voor één’,

Maar hoe maak je van bewegen een gezamenlijke verantwoordelijkheid als je nog nooit De Drie Musketiers hebt gelezen?

Dat gaat zo…