Gezond online werken, een sprookje

Provocatieve ergonomie voor mensen zonder ruggengraat

Juich niet te vroeg


‘Rugklachten, jíj́? Maar jij hébt
helemaal geen ruggengraat!’ Heeft iemand dat wel eens tegen jou gezegd?

Nee?

Juich dan niet te vroeg. Het kan best waar zijn.

 

Een gezonde rug

Voor een gezonde rug heeft de thuiswerker drie dingen nodig: Een ergonomisch ingestelde werkplek, beweging en ruggengraat om de eerste twee dingen voor elkaar te krijgen.
Want zonder ruggengraat verdampen je wandelplannen nog voor je van je stoel bent opgestaan. Een gebrek aan stevigheid maakt je flexibel en meegaand. Dat is balsem voor de zuinige ziel van je werkgever. Natuurlijk begrijp je dat je je nu even moet aanpassen omdat ergonomisch meubilair en extra pauzes er helaas niet inzitten. 

 

Kantoorkwezels en -kwallen

Onder de mensen met een thuiskantoor heb je allerlei soorten, waaronder kwezels en kwallen.
 
Een kwezel bezit wel een ruggengraat, maar gedraagt zich alsof hij er geen heeft. Gekluisterd aan het beeldscherm en de keukenstoel werkt hij zonder onderbreking door. Voelt hij een pijntje, dan denkt hij: ‘Doorgaan, ik moet dat toch kunnen!’
 
Een kantoorkwal is een weekdier die leeft in de waan dat hij een ruggengraat heeft. Als hij zwabberend over zijn toetsenbord klaagt over zijn rug, is er beslist iets anders aan de hand.

 

Zeldzame eenhoorn

Is er dan niemand in het bezit van én een wervelkolom én de standvastigheid die nodig is om op te komen voor een gezonde rug? Jazeker! Dat zijn de eenhoorns. Fabelachtig zeldzaam.
 
In welk type herken jij jezelf? Heb je ook eenhoorn-ambities?
 
En dus…

 

Tip 42:

Hoeveel ruggengraat heb jij nodig voor een gezonde rug?

Oefen alle rugspieren. Begin met de spieren die je rug recht houden als het op goede voornemens aankomt.

Dit artikel is onderdeel van de gratis Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny