Technostress, de nieuwste aandoening, heb jij het al? provocatieve ergonomie voor de multitasker

Zo erg is het, dat er een heel nieuw woord voor is bedacht: technostress.
Niemand weet precies wat het is, maar dat we er last van gaan krijgen, daar zijn de deskundigen het al over eens.
Je krijgt technostress als je uren achter je beeldscherm hebt doorgebracht om vervolgens een pauze te nemen waarin je voortdurend gebeld en geappt wordt. Als je ook op het toilet je newsfeed nog checkt, houdt er dan rekening mee dat je ten prooi bent gevallen aan dit nieuwe fenomeen.

 

Verdienmodel

De dure adviseurs staan handenwrijvend te wachten tot het zover is om je bij te staan met goede raad. Ze ruiken een verdienmodel.
Maar jij weet net zo goed als wij: het gaat niet om de raad maar om de daad.
En dat laatste kan een deskundige niet voor je doen. Nadat de rekening betaald is, moet je altijd zélf in actie komen. De reflex om te reageren op elke technoprikkel moet je zelf vervangen door een nieuwe gewoonte.

 

Doe het zelf

Wij voelen het als onze plicht je te waarschuwen, zowel voor de technostress als voor de adviseurs. Laat beide je niet in hun greep krijgen en neem het heft in eigen hand. Het zal heus wel eens gebeuren dat je toegeeft aan een overload aan technoprikkels, maar je weet ook dat je zelf de baas kunt zijn over jouw aandacht. Aandacht die je richt op de echte wereld.
Dat is goed nieuws. Je kunt het dus al! Laat je niks aanpraten door technostress-experts. Doe het lekker zelf en word weer de baas over jouw aandacht.

 

Tip 11:

Help jezelf, word in vijf vragen je technostress de baas

Denk eens terug aan een moment waarin jij besloot volledig je aandacht te richten op iets in de echte wereld. Leef je opnieuw in die situatie in en beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

1. Wat doe ik precies?
2. Waaraan merk ik dat ik de baas ben over mijn aandacht?
3. Wat is daarin voor mij belangrijk?
4. Hoe kan ik daar meer van doen?
5. Welk verschil zou dat maken?

 

Heb je onze tip van vorige week gemist? Lees hem hier

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny