Waarom de mens is gemaakt om uit het raam te kijken en niet om te werken.

Provocatieve ergonomie voor het vooruitziende type

 

Lekker ongestoord naar buiten kijken

Ben jij het zonnige, altijd positief ingestelde type? Zelfs van de Coronatijd zie jij de lichte kant. Schonere lucht, minder files en als je ‘s ochtends je krant dichtvouwt, ben je al op je werk.

 Kijk jij onder werktijd graag naar buiten? Dat kan nu ongestoord, niemand die je daarop aanspreekt. Misschien heb je je bureau expres onder het raam gezet om volop te genieten van al het moois dat zich buiten afspeelt. Maar hoe kom je toch aan die vermoeide ogen? Dat zit zo:

 

Beter voor je ogen

Je ogen stellen zich in op het licht dat door het raam valt terwijl je kijkt naar een beeldscherm. De lichtsterkte van je laptop is een fractie van de lichtsterkte buiten. Daardoor kunnen je ogen zich niet optimaal aanpassen aan het werk wat je doet. En dat is vermoeiend.

Bovendien moeten je oogspieren zich inspannen als je dichtbij kijkt. Dat werkt bijziendheid in de hand en vergroot de kans dat je een bril nodig hebt. Je ogen zijn het meest ontspannen wanneer je in de verte kijkt.

Staat je bureau voor het raam dan is naar buiten kijken dus beter voor je ogen dan werken achter je laptop.

 

Goed bezig

Mocht je je wel eens schuldig voelen dat je te weinig presteert omdat er buiten zoveel interessants te beleven valt, dan kunnen wij je geruststellen. Het betekent juist dat je goed bezig bent!

 

Moet je baas een bril?

Heb je een baas die daar anders over denkt? Hij kan wel denken dat hij weet wat goed voor je is, maar misschien is hij gewoon kortzichtig en heeft hij zelf een bril nodig. Wie is hier nou eigenlijk de expert?
Koester je vooruitziende blik, je ogen laten je vanzelf zien je wat je nodig hebt. En dat is vaker en langer naar buiten kijken.

Tip 4:

Vermijd tegenlicht als je computerwerk doet. Gebruik zonwering of richt je werkplek zo in dat het licht vanaf links komt als je rechtshandig en vanaf rechts als je linkshandig bent.

 

De tip van volgende week gaat over coronaproof werken terug op kantoor.

Heb je onze tip van vorige week gemist? Lees hem hier

 

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny