Hoe je achter je laptop werkt en toch in beweging blijft. Dynamisch zitten voor een habbekrats

Zit stil!

De meest basale vergaderregels komen hier op neer: let op, laat elkaar uitpraten en zit stil. Vanaf de kleuterschool zo vaak in je oor gefluisterd dat niemand het er meer over hoeft te hebben. Kijk om je heen en zie overal hoe braaf men zich eraan houdt. Slechts zelden springt iemand op van zijn stoel om zwaaiend met zijn armen en met het schuim op de mond zijn punt te maken. Dan beweeg je wel, maar voor een imago van onaantastbaarheid is het beter relaxed achterover te zitten.

Voor online vergaderingen gelden de voorschriften nog sterker, met de focus op alleen een scherm zit je vanzelf nog stiller.

Dilemma

Dan zijn er de arbofunctionarissen en ergonomisch adviseurs die in je andere oor roepen dat je bij beeldschermwerk vooral veel moet bewegen. En zie, een dilemma is geboren.

Zit stil en beweeg!

Voor een arboadviseur is het onder normale omstandigheden al lastig om zijn advies verkocht te krijgen, maar voor de beweegnorm is het bijna onmogelijk. Hij moet concurreren met alle juffen en meesters, docenten, dominees en softwareontwikkelaars in de wereld die ons jarenlang hebben geïndoctrineerd en stilzitten tot norm verheven.

Naar wie luister je?

We hebben geleerd de signalen van ons lichaam te negeren. Ons hele lijf schreeuwt om beweging en het enige wat wij doen is een beetje verzitten en verveeld gapen.
Die gaap is een signaal -er is behoefte aan actie- neem dat serieus! Misschien wil jouw baas dat je blijft zitten, maar jouw spieren hebben behoefte aan beweging. Naar wie luister je? Wie gaat er het langst met je mee? Precies!

Ben jij schaap of Teigetje?

Maar jij weet natuurlijk ook wel dat regelmatig bewegen beter voor je is dan aldoor stilzitten. Dat je dat desondanks schaapachtig op je stoel blijft zitten, zal een reden hebben. Daarom is het ook een dilemma.
Misschien ben je bang dat je niet meer te houden bent als je eenmaal begint te bewegen tijdens je werk. Dat je een soort Teigetje uit Winnie de Pooh wordt. En dat je dan eerst je goede imago en dan je baan verliest. Weg salaris, weg huis met hypotheek en weg dure spullen.

Bedenk dan wat het ergste is dat je kan overkomen en zie daar ook de voordelen van.

Gezond en makkelijk

Stel je eindigt hele dagen wandelend in het park, op twee verschillende gymschoenen, achter een winkelwagentje met daarin je huisraad in twee plastic tassen. Wandelen is ontzettend gezond voor je. Én -lekker makkelijk!- je kunt tegenwoordig in elke supermarkt je karretje gratis laten schoonmaken, zo vaak als je wilt.

Tip 2:

Ruil je dure bureaustoel eens in voor een goedkope skippybal en houd ‘bouncy’ online meetings

De tip van volgende week gaat over ‘s nachts werken om overdag nuttige dingen te kunnen doen.

Heb je onze tip van vorige week gemist? Lees hem hier

Dit artikel is onderdeel van de Provocatieve Challenge Gezond Thuiswerken, georganiseerd door Ellen Leijdekkers en Hanny Post. Wil je meedoen en elke week een nieuwe tip in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in door op onderstaande knop te klikken.

Wil je eerst meer weten en je dan inschrijven?

Fijne week!

Ellen en Hanny