Gezond (thuis)werken in Coronatijd: Hoe maak je ergonomie sexy? Pleidooi voor de provocatieve stijl

Zit je wel goed?

Nu we al weken op grote schaal thuiswerken en vergaderingen achter onze computer uitzitten, is het verstandig om je werkplek eens onder de loep te nemen. Zit je wel goed? Weet jij waarom je aan het eind van de dag zo moe bent in je hoofd? Merk je al dat je ’s avonds minder goed ziet en ’s ochtends opstaat met een kleerhanger in je nek?

 

Stijve nek

Misschien denk je: het wordt tijd voor ergonomisch advies. Maar elke adviseur weet uit ervaring: wat je ook doet en hoe je het ook brengt, mensen doen toch niet wat je zegt. Ergonomische adviezen lijken gemaakt om in de wind te slaan. Die stijve nek wordt niet veroorzaakt door een slechte werkplek, maar door halsstarrigheid.

 

Van preventief en saai naar provocatief en sexy

Preventieve ergonomie gaat over verstandig zijn. Dat klinkt saai. Niemand wil saai gevonden worden. Wij ook niet, wij willen dat ergonomie sexy wordt. En daarom ontwikkelden wij een nieuwe stijl, de provocatieve ergonomie.

 

Ja knikken en nee doen

Want het is voor ons ook niet leuk onze goedbedoelde, onderbouwde ‘best practice’ te delen met mensen die braaf ja-knikken en daarna nog steeds als een chimpansee achter hun beeldscherm zitten.

Wij concluderen dat de weerzin tegen de verandering bijna altijd groter is dan de behoefte aan ergonomische maatregelen. Genuanceerd en wetenschappelijk onderbouwd adviseren is zoiets als de Mona Lisa schilderen op de muur van een afbraakpand. Waarom zou je?

 

De effectieve expert

Uitzondering op deze regel zijn de mensen die lijden aan ernstig fysiek ongemak. Zij luisteren wél naar goede raad, vragen er soms zelfs om én volgend de suggesties ook op. Voor de ergonomisch adviseur zijn zij een zegen. Eindelijk voelt hij zich de onmisbare expert waarnaar geluisterd wordt.

 

Liefde, humor en uitdaging

Maar wij willen niet wachten tot mensen voldoende klachten krijgen dat zij naar ons willen luisteren. Wij vinden wachten ook saai. Daarom nodigen wij je uit om vandaag al met mildheid en humor naar jezelf te kijken en je halsstarrigheid uit te dagen.

 

Doe je mee?

Bekijk je ongezonde werkgewoontes met een frisse blik. Standvastigheid is een eigenschap om te koesteren, van ons hoef je niet te veranderen, jij bepaalt. Om je uit te dagen  mogen wij graag de draak steken met de maníer waarop jij je werk doet, maar jóu nemen we wel degelijk serieus.

Ben je benieuwd naar onze challenge? Schrijf je dan in en ontvang elke week een provocatieve, ergonomische tip. Om achteloos naast je neer te leggen, je collega’s mee te bestoken of op jezelf toe te passen, net waar jij zin in hebt.

 

Provocatieve tip van vandaag: Wees halsstarrig zónder stijve nek.

Lees je e-mailberichten waar je het hardgrondig mee oneens bent? Maak er een passende hoofdbeweging bij. Hoe meer oneens, hoe uitgesprokener je nee schudt. Houd stevig vast aan je standpunt, het enige wat nog beweegt is je hoofd.

Zég tijdens vergaderingen niet alleen nee, maar schúd ook nee, liefst met een flinke bewegingsuitslag. Doe dit ook als je ergonomische tips van ons ontvangt die je niet aanstaan.

Hoe is het nu met je nek, al wat soepeler? Begin dan nu met ja-knikken en doe mee met de challenge Gezond Thuiswerken.

schrijf je hier in

 

Ellen Leijdekkers en Hanny Post

 

Waarom doen we dit?

De meeste tips en adviezen over gezond werken gaan uit van het principe: als je A doet, bereik je B. Dat werkt voor huishoudelijke apparaten -als ik A) op het knopje druk gaat B) de mixer draaien-, maar gaat zelden op voor de mens. Wij raden liever het omgekeerde of iets totaal anders aan. Uit ervaring weten wij hoe effectief dat is. Het zijn juist de zijpaden en de omweg die naar de kern van de oplossing leiden.

Er zijn al heel veel ergonomische instructies beschikbaar, gebaseerd op het rechtstreekse van A naar B-principe. Daarmee krijg je de mixer, maar niet de mens, in beweging. Mensen hebben omwegen en liefdevolle uitdaging nodig om zich gesterkt te voelen en hun problemen op te lossen. Daarom doen we dit.

Doe je mee met de challenge Gezond Thuiswerken?

 

Wat onze klanten zeggen:

“Op een open, respectvolle manier leggen Hanny en Ellen de vinger op de gevoelige plek. Met humor en op een verrassende manier laten ze je inzien hoe je op dit moment met je werk bezig bent.”

Sandra

 

“Met een flinke dosis humor is het gemakkelijker jezelf te leren accepteren zoals je bent. Ik heb met deze sessie weer een stap in de goede richting gezet.”

Marleen

 

“Mijn probleem is nu opgelost, zonder allerlei muurtjes en blokkades te doorbreken kwam ik onbewust heel snel tot de kern. het kwartje viel en ik kon het zelf verder invullen.”

Irma

 

Doe je mee met de challenge Gezond Thuiswerken?

 

Wie zijn wij?

Ellen Leijdekkers,

Traint, coacht en begeleidt werknemers of ondernemingsraden, zowel individueel als in teamverband. “Graag sterk ik mensen in hun persoonlijke kracht, op een positieve manier.

Contact: T: 06 – 52 59 90 47, M: ellen.leijdekkers@sbiformaat.nl

 

Hanny Post, gewoon lekker werken

Traint, coacht en faciliteert professionals en teams om gezond te werken, elkaar beter te begrijpen en effectiever samen te werken. “Gewoon lekker werken, dat gun ik iedereen.”

Contact: T: 06 – 42 88 28 66, M: info@hannypost.nl, W: www.hannypost.nl